What a Great Game, You Should try

2 Kasım 2011 Çarşamba

ESAD, ÇÖZÜM PLANINI KABUL ETTİ

Suriye devlet televizyonu, ülkede 7 aydır süren karışıklığa son vermek için bir çözüm bulma konusunda Arap Birliği ile nihai anlaşmaya varıldığını duyurdu.

Suriye devlet televizyonunun haberinde, Suriye'deki durumla ilgili olarak Arap Birliği ile Suriye arasında nihai anlaşmaya varıldığı, resmi açıklamanın yarın Arap Birliği'nin merkezinin bulunduğu Kahire'de yapılacağı kaydedildi.
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la 27 Ekim'de görüşen Arap Birliği heyeti, Şam yönetiminin ülkede 7 aydır devam eden krizi bitirme konusunda istekli olduğunu bildirmişti.
Arap Birliği, Suriye'deki durumu görüşmek üzere önceki hafta Kahire'de olağanüstü gündem maddesiyle toplanmış, Suriye yönetimine ay sonuna kadar askeri operasyonlara son vermesi, tutukluları serbest bırakması ve muhalefetle diyalog başlatması çağrısında bulunmuştu.

ABD: ''Beşşar Esad istifa etmeli''
ABD, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın istifa etmesi gerektiğini bildirdi.
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ABD'nin, uluslararası toplumun Suriye'deki şiddeti durdurmak için gösterdiği çabadan memnuniyet duyduğu, ancak Beşşar Esad'ın istifa etmesi gerektiği konusundaki inancının devam ettiği belirtildi.
Suriye devlet televizyonu, ülkede 7 aydır süren karışıklığı sona erdirmek için çözüm bulma görevini üstlenen Arap Birliği komitesiyle Suriyeli yetkililer arasında yapılan görüşmelerde nihai anlaşmaya varıldığını duyurmuştu.
Suriye'de Yine Kan Aktı
Bu gelişmelere rağmen Suriye'de yine kan aktı. Suriye ordusunun göstericilere ateş açması sonucu 12 kişi hayatını kaybetti.
Mısır -Arap Birliği dışişleri bakanları Suriye için toplanıyor
Arap Birliği dışişleri bakanları, Suriye özel gündem maddesi ile yarın Mısır'ın başkenti Kahire'deki birlik merkezinde toplanacak.
Arap Birliği komitesinin, Katar'da Suriye heyetine sunduğu çözüme ilişkin plan konusunda, Suriye ve Arap Birliği nihai anlaşmaya vardığı belirtiliyor.
Anlaşmanın detaylarının ise yarın akşam saatlerinde Arap Birliği'nde yapılacak toplantı sonrasında ortaya çıkması bekleniyor.
Arap Birliği, Suriye'de kan dökülmesine son vermek üzere bir plan hazırlamış, Suriye ise planın bazı maddelerine temkinli yaklaşmıştı.
Söz konusu plan, askeri operasyonların durdurulması, sivillerin korunması, Suriye ordusunun sivil yerleşim bölgelerinden çekilmesi, şubat ayından itibaren tutuklanan kişilerin serbest bırakılması, muhalifler ile Suriye yönetimi arasındaki ulusal diyaloğun Arap Birliği çatısı altında Kahire'de başlatılması, Katar başkanlığında bir Arap Birliği komisyonu oluşturulması ve
Arap Birliği gözlemcilerinin Suriye'de bulunmalarına izin verilmesini içeriyor.
Arap Birliği planının ana taslağı, Arap Birliği dışişleri bakanlarının geçen ay Kahire'de yaptıkları olağanüstü toplantıda oluşturulmuştu.
Suriye yönetimi, planda yer alan, muhalifler ile ulusal diyalog görüşmelerinin Kahire'de yapılması ve Suriye ile ilgili kurulacak olan Arap Birliği komisyonun başkanlığına Katar'ın getirilmesi konularına sıcak bakmıyor. Plan, Pazar günü Katar'da yapılan görüşmelerde Suriye heyetine sunuldu.
Suriye devlet televizyonu, Suriye ile Arap Birliği arasında nihai anlaşmaya varıldığını ve yarın resmi açıklamanın yapılacağını kaydetti.
Suriye'nin resmi Sana Ajansı da, Suriye ile Arap Birliği arasında anlaşmaya varıldığını duyurdu fakat planda yer alan ve Suriye'nin çekince ile baktığı maddeler ile ilgili bilgi vermedi.
Birleşmiş Milletler'e göre, Suriye'de mart ayında patlak veren hükümet karşıtı isyanda bugüne kadar 3 binden fazla sivil öldü.
Demokrasi talepleri ile Suriye rejiminin gitmesini isteyen muhalifler, Arap Birliği ve dış dünyadan daha fazla müdahale isteğinde bulunurken, Suriye yönetimi, dış müdahalele düşüncesine yönelik önemli uyarılarda bulunuyor.

AA



0 yorum:

Yorum Gönder