What a Great Game, You Should try

19 Ekim 2011 Çarşamba

DÜNYA BASINI 'İNTİKAM ÇOK BÜYÜK OLACAK'

Dünya basını, PKK'nın Yüksekova ve Çukurca saldırılarını flaş haber olarak verdi. Haberlerde PKK saldırısı sonrası Türk komandolarının Kuzey Irak'a geçerek sıcak takibe başladıkları belirtildi.

PKK tarafından Hakkari’de gerçekleştirilen kanlı saldırılar, tüm dünyada yankı buldu. Yabancı medya kuruluşları, haberlerinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün “intikam çok büyük olacak” sözlerine vurgu yaparken, saldırı için “20 yıla yakın bir süredir en ölümcül saldırı” dediler.

GÜNEYDOĞU VE KUZEY IRAK’TA GERİLİM YÜKSELDİ”-
Financial Times gazetesi, internet sayfasında “Türkiye, Kürt Saldırıları için İntikam Yemini Etti” başlığını kullandığı haberinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün “intikam çok büyük olacak” sözlerine dikkat çekti. Güneydoğu ve komşu Kuzey Irak’ta “gerilim”in yükseldiğini kaydeden gazete, Hakkari saldırısını “20 yıla yakın bir süredir en ölümcül” saldırı olarak niteledi.
İngiliz gazetesi, Türkiye’nin bir süre önce PKK ile mücadele konusunda Irak’a yaptığı “siz yapmasanız, biz yaparız” yönündeki uyarılarına da yer verdiği haberinde PKK ile MİT arasındaki müzakereleri anımsatarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “toplantının bir hata olduğunu ima ettiği”ni yazdı.

-“1984’TEN BERİ EN KANLI SALDIRILARDAN BİRİ”-
ABD’nin çok satan gazetesi Wall Street Journal da, Hakkari saldırısını “PKK’nın silahlı mücadeleyi başlattığı 1984’den beri en kanlı saldırılarından biri olarak” yorumladı. Çatışmalarda şimdiye kadar 30 bin insanın öldüğü tahmin edildiğine dikkat çeken gazete, “PKK ile Türk hükümeti arasındaki şiddetin tırmanmasının ardından” gerçekleştirilen son saldırılar üzerine Türk komandolarının sınırı geçtiği duyumlarını da aktardı.
Gazete, Abdullah Öcalan’ın devleti suçladığını belirtikten sonra, “Birçok yönde taraflar, hiçbir zaman o kadar yakın olmamışlardı” dedi. Öcalan ve PKK’nın artık bağımsızlık değil sınırlı bir özerklik ve okullarda Kürkçe eğitimini istediğini yazan gazete, “Sayın Erdoğan ve hükümeti, Kürtlerin kaygılarına çözüm bulmak amacıyla önceki tüm hükümetlerden daha da ileriye gitti. Türkiye ayrıca, anayasasını yeniden yazma süreci içerisindedir” değerlendirmesini de yaptı.

-“TÜRK UÇAKLARI KUZEY IRAK’TAKİ ÜSLERİ BOMBALIYOR”-
İngiliz yayın kuruluşu BBC ise, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün “intikam yemini ettiği”ni de vurguladığı haberinde, Hakkari saldırısı üzerine Türk kuvvetlerinin sınırı geçtiğinin belirtildiğini kaydetti. BBC, “Güvenlik kaynakları, Türk uçaklarının Kuzey Irak’taki Kürt isyancılarının üslerini bombaladıklarını söylerken yerel kaynaklar, askerlerin de bölgeye girdiğini ifade ediyorlar” dedi.
Türk hükümetinin Kuzey Irak ile sınırdan sızmalarından yakındığını da belirten BBC, “Ancak, daha önce yapılan, Kuzey Irak’taki isyancıların üslerini art arda vurma girişimlerinin istenen etkisi olmadı” yorumunu da yaptı.
BBC, haberinde “halen ‘demokratik açılım’dan pek söz edilmediğini sözlerine ekledi.
Reuters: Uluslararası haber ajansı Reuters, Hakkari'nin Yüksekova ve Çukurca ilçelerinde PKK saldırılarında 24 askerin hayatını kaybettiğini ve 18 kişinin de yaralandığını belirtti. Haberde, saldırının ardından Türk komandolarının sınırı geçerek Kuzey Irak'ta sıcak takibe başladığı vurgulandı.
Frankfurter Allgemeine Zeitung: Almanya'nın muhafazakar eğilimli gazetesi Frankfurter Allgemeine Zeitung, "Türkiye, Irak'taki hedefleri bombalıyor" başlığıyla verdiği haberde, PKK'nın Türkiye'nin güneydoğusunda düzenlediği saldırıda 26 asker ve polisin öldürüldüğü belirtildi. Gazete, NTV'yi kaynak göstererek, Türk savaş uçaklarının Diyarbakır'dan kalkarak, Irak'taki PKK hedeflerini bombalamaya başladığı vurgulandı. Gazete haberinde ayrıca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kazakistan gezisini iptal ettiği de belirtildi.
Hakkari'deki hain saldırı Alman ve İtalyan basınında
Hakkari'nin ilçelerinde, bölücü terör örgütünün düzenlediği saldırılarda 26 askerin şehit olması, Alman basınında geniş yer alırken, İtalyan basınında da ilk haber olarak yer aldı.

Almanya'daki "Der Spiegel" dergisinin internet sayfasında yayınlanan haberde, Hakkari Valisi Muammer Türker'in, saldırıların Çukurca ve Yüksekova'da aynı zamanda gerçekleştirilmiş olduğunu söylediği hatırlatıldı. Gözlemcilerin, TSK'nın terör örgütü PKK'ya karşı mücadelesinde nadiren bu kadar fazla şehit vermiş olduğuna işaret ettiği belirtilen haberde, Türk askerlerinin Irak sınırına girerek opErasyon başlattığı kaydedildi.
Focus dergisi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, saldırılardan dolayı Kazakistan ziyaretini iptal ettiğine dikkat çekerken, "Frankfurter Allgemeine Zeitung" ve "Tagesspiegel" gazetelerinin internet sayfalarında da, TSK'nın Kuzey Irak'ta sınır ötesi operasyon başlattığı ifade edildi.
Bild gazetesi de, teröristlerin saldırılarını sabah saatlerinde gerçekleştirdiğini belirterek, Türk askerlerinin, saldırıların ardından Kuzey Irak'ta operasyona başladığına işaret etti.
Alman televizyonları da, haber bültenlerinde saldırılarla ilgili haberlere geniş yer verdi.
-İtalyan basını-
Bölücü terör örgütünün düzenlediği saldırılar ve 26 askerin şehit olması, İtalyan basınında da ilk haber oldu.
Bölücü terör örgütün Hakkari'nin Yüksekova ve Çukurca ilçelerinde düzenlediği saldırılarda 26 askerin şehit olması İtalyan basınının, pek çok unsurunda internet mecrasında ilk haber olarak, okuyuculara duyuruldu.
İtalya'nın yarı-resmi devlet ajansı ANSA, olayın duyulmasının ardından ilk haber olarak verdiği bölücü örgütün "eş zamanlı saldırılarında" şehit sayısını ilk olarak 20 şeklinde açıklarken, daha sonra 24'e ve en son da 26'ya çıktığını belirtti.
''AGI'' ajansı da habere ilk haberler arasında takipçilerine aktardı. Haberde, bölücü terör örgütünün dün de 5 polis ve aralarında 2 yaşında bir bebeğin de bulunduğu 3 sivilin yaşamını yitirdiği bir saldırı gerçekleştirdiği okuyuculara hatırlatıldı.
''La Repubblica'' gazetesi, bölücü terör örgütünün saldırılarının "koordineli ve senkronize" olduğu dile getirilirken, Türk ordusunun, saldırının sorumlularını bulmak için Irak topraklarına girdiği haberlerine internet sitesinde yer verdi. Gazetenin internet sitesi bilgiler geldikçe güncellenirken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "Bu saldırıların intikamı büyük olacaktır" sözlerini takipçilerine aktardı. Haberde, terör örgütünün son dönemdeki en ağır saldırılarından birini gerçekleştirdiğine dikkat çekildi.
''Corriere della Sera'' gazetesi de internet sitesinde, 26 askerin şehit olduğu saldırıların hemen sonrasında Türk savaş uçaklarının ve topçularının Irak'taki terör örgütü üslerini karşılık vermek amacıyla bombaladığını yazdı.
''RAI NEWS'' kanalı da bölücü örgütün Hakkari'nin ilçelerinde gerçekleştirdiği saldırıda en az 20 askerin şehit olduğu, saldırıların ardından, Türk topçularının kuzey Irak'taki terör örgütü üslerine vurduğunu bildirdi. Kanalın haberinde, Başbakan Erdoğan'ın ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun yurtdışı programlarını iptal ettiği, alarm durumundaki Ankara'da anti terör zirvesi düzenlendiği ifade edildi.
a.ç.



0 yorum:

Yorum Gönder